Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

O Δήμος Δοξάτου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Στε για τον αγωγό ΤΑP


Συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την προσφυγή του Δήμου Δοξάτου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Στάθακη, παραχώρησε, πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης.
Ο κ. Δαλακάκης ανέφερε για την προσφυγή του Δήμου: «Καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη, η οποία αφορά στο έργο του αγωγού ΤΑΡ. Έχουμε επανειλημμένως εδώ και έναν χρόνο αναπτύξει μια πολύ έντονη δραστηριότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ήταν μια κίνηση η οποία έγινε γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα για την περιοχή. Φυσικά εμείς δεν θα μπούμε σε καμιά περίπτωση μέσα στα ζητήματα ή θα αναλύσουμε τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τον οποίο και σεβόμαστε απόλυτα. Από εκεί και έπειτα όμως οι τοπικές κοινωνίες, όπως είναι και ο Δήμος Δοξάτου, δεν μπορούν να καταστούν “Ιφιγένειες” προκειμένου να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας σε καμία περίπτωση.
Το διακύβευμα που υπάρχει στο Δήμο Δοξάτου είναι ότι η ισχύουσα όδευση του αγωγού ΤΑΡ, η οποία έγινε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με την τοπική αρχή έχει δημιουργήσει έναν διάδρομο μήκους 18 χλμ. και πλάτους 2,5 χλμ., μέσα στον οποίο απαγορεύονται ουσιαστικά να δομηθούν κτήρια. Ο διάδρομος αυτό θα υπάρχει μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία, μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Δοξάτου, επειδή έχει μέσα σε αυτόν τον διάδρομο τα χωριά του Καλαμώνα, της Αγίας Παρασκευής, του Νεροφράκτη και του Καλαμπακίου, σε όλη αυτή την περιοχή δεν μπορεί ουσιαστικά να διεξαχθεί κανένα έργο ΕΣΠΑ.
Είναι μια κατάσταση η οποία παρόμοιά της δεν γνωρίζει κανένας άλλος Δήμος στην ελληνική επικράτεια. Είναι ένας εντελώς παράλογος και εντελώς άδικος αποκλεισμός από το δικαίωμα που έχει κάθε τόπος να αναπτύσσεται οργανωμένα και να μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον. Καταβάλαμε επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να έρθουμε σε διαβούλευση και με την εταιρεία και με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αποφευχθεί. Δυστυχώς αυτός ο διάδρομος χαράχτηκε μόλις πέρσι. Ήμασταν αναγκασμένοι να φτάσουμε στην κατάθεση της αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, όπως έχουμε προεκλογικά, έτσι και μετεκλογικά, αυτή τη δέσμευση μας την τηρούμε στο ακέραιο, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο τα συμφέροντα του Δήμου Δοξάτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου