Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ποιόν εξυπηρετούν όσοι θριαμβολογούν για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Ανακοίνωση
Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing) ανακοίνωσε χθες 22 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ και του κ.Ντράγκι να εκδόσει με λογιστική εγγραφή φρέσκο χρήμα, αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους από ομόλογα που ήδη έχουν στα χέρια τους οι συστημικές τράπεζες. Δεν έχει σε καμμία περίπτωση στόχο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, των κρατών μελών της ευρωζώνης. Αντίθετα, εγγυάται τα κέρδη των κερδοσκόπων, με κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ποιοί είναι οι κερδοσκόποι; Οι αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Κοινώς οι «γύπες». Στόχος είναι να δοθεί διέξοδος στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που βρίσκονται σε στασιμότητα, που λιμνάζουν, έτσι ώστε να τοποθετηθούν σε προβληματικά χαρτιά – ομόλογα με την εγγύηση της ΕΚΤ.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. H FED από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008 έχει διαθέσει το εξωφρενικό ποσό των 4.5 τρις δολλαρίων. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα;
1. Εκτίναξη των κρατικών χρεών.
2. Ενίσχυση της ροής κεφαλαίων από την πραγματική οικονομία στην πλασματική και την περαιτέρω διόγκωση του άρρωστου χρημοτοπιστοτικού τομέα.
3. Αύξηση της κερδοσκοπίας με προβληματικούς τίτλους – ομόλογα.
4. Τρομακτικό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις πολύ μεγάλες περιουσίες και το πραγματικό εισόδημα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το 1,1 τρις ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ μέχρι το 2016 μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα χρειαστεί να εξισορροπηθεί στη νομισματική κυκλοφορία με προσθήκη λιτότητας, νέες οριζόντιες περικοπές και νέα συμπίεση της ζωντανής εργασίας. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του εχγώριου κατοχικού καθεστώτος, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Τέλος, όσο τα κέρδη θα πληθωρίζονται στις αγορές κεφαλαίου, τόσο θα ενισχύεται η τάση παρασιτικής κατανάλωσης, πρωτίστως μέσω του επεκτατισμού και του πολέμου.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν αμείλκτα, είναι: Ποιό είναι το θετικό αντίκτυπο της Ποσοτικής Χαλάρωσης από τη σκοπιά των εργαζομένων και του λαού;

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον διακαή πόθο της ακροδεξιάς κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση μετά και τον όρο της ΕΚΤ για αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό που δεν κατανοούμε όμως, είναι η θριαμβολογία της επίδοξης κυβέρνησης της αντιπολίτευσης, να θεωρεί ως διαπραγματευτικό ατού τις αποφάσεις της ΕΚΤ, στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Πώς είναι δυνατόν να μπαίνεις σε διαπραγμάτευση με στόχο να κουρέψεις χρέος, τη στιγμή που ενισχύεται η δανειακή σου εξάρτηση από την ΕΚΤ;
Πώς είναι δυνατόν «αριστερή» κυβέρνηση να υιοθετεί τις ακραίες εκφάνσεις της μονεταριστικής πολιτικής, σε βάρος του λαού και της χώρας;
Τελικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί; Των αγορών και των διεθνών τοκογλύφων τύπου Σόρος και της παρέας του  ή του λαού και της χώρας;

Το ΕΠΑΜ για πολλοστή φορά, υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με διαπραγματεύσεις και προγράμματα τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, παρά μόνο με μονομερείς ενέργειες που δηλώνουν πράξεις κυριαρχίας ενός λαού που θέτει την επιβίωση της χώρας του πέρα και πάνω από όποιον την επιβουλεύεται.

Γι’αυτό καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση, επαγρύπνηση, και σε συνεχή κινητοποίηση έτσι ώστε να μην επιτρέψει σε κανένα να τον ρίξει στη νέα παγίδα που του στήνουν!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ - ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η Πολιτική Γραμματεία
Αθήνα 23/01/2015
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου