Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;

asterix

Κι ας αφήσουμε ορισμένους να αναρωτιούνται: “Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;”
50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή… Όλη; Όχι! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς.” Στην περίπτωσή μας η αυτοκρατορία που έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη είναι η ψύχωση.

Μεταρρύθμιση σήμαινε φιλολαϊκή πολιτική αλλαγών χωρίς να χρειαστεί επανάσταση, την οποία θεωρούσαν τότε τη ριζοσπαστική λύση. Μεταρρυθμίσεις του καπιταλισμού αποτέλεσαν το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο στην Ευρώπη και το New Deal στην Αμερική. 

Σκοπό είχαν να αποτελούν την “άλλη λύση” για να μη στραφεί ο κόσμος σε επαναστάσεις τύπου Σοβιετικής Ρωσίας. Και παρήγαγαν τη μακρύτερη περίοδο τόσης ευημερίας για τόσους πολλούς στην ανθρώπινη ιστορία. Ό,τι είναι οι ΗΠΑ σήμερα το χρωστούν στις μεταρρυθμίσεις του New Deal, και ό,τι είναι σήμερα η βόρεια Ευρώπη και οι Σκανδιναβικές χώρες το χρωστούν σε αυτό το κοινωνικό μοντέλο.

Σήμερα, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, σαν οργουελική διγλωσσία (doublespeak) έχει επικρατήσει να ονομάζεται μεταρρύθμιση η αποσύνθεση αυτών των δομών και η διάλυση αυτού του κοινωνικού μοντέλου.

Και επιχειρείται να περάσει ως σχεδόν αυτονόητο ότι η “μεταρρύθμιση” και η “σωστή” πολιτική είναι οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού

Αυτό είναι εξ’ ορισμού ψυχωτικό. Πάμε να μεταρρυθμίσουμε βασισμένοι σε ιδεολογικές ψευδαισθήσεις. Θεωρούμε την τεχνολογία αδύνατη, την παραγωγικότητα της εργασίας μειούμενη. Όλα αυτά είναι απλώς λάθος. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της.

Πρέπει να απαγορεύσουμε στους δημαγωγούς της νεοφιλελεύθερης ποικιλίας, που ευδοκιμούν σήμερα σε πολιτικά κόμματα και στις διάφορες δομές της οικονομικής ολιγαρχίας,  να ονομάζουν μεταρρύθμιση την αντιμεταρρύθμιση.

Κι ας αφήσουμε ορισμένους να αναρωτιούνται: “Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;”

Αν με την ίδια οργουελική διγλωσσία, η αντίσταση στην ψύχωση είναι τρέλα, τότε ναι, τρελοί είμαστε.


Για το Νόστιμον ήμαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου