του Γιώργου Μπαζού
(Σχόλιο "Σ-ΕΠΑΜ" στο τέλος του άρθρου)
(Σχόλιο "Σ-ΕΠΑΜ" στο τέλος του άρθρου)
Ως «βόμβα» έπεσε το «απόρρητο» έγγρα-φο των "τεχνοκρατών" του ΔΝΤ, του οποίου βασικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η «Wall street Journal".
Το απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ κατεδαφίζει, σχεδόν, ανελέητα όλο, περίπου, το πρόγραμμα που εφάρμοσαν ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ (Τρόικα) στην Ελλάδα από το 2010.
ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
Οι αναλυτές του ΔΝΤ λένε ευθέως ότι στη διαμόρφωση και εφαρμογή του προγράμματος παραβίασαν τρείς από τις τέσσερις αρχές που ακολουθεί το ΔΝΤ!
Οι αναλυτές του ΔΝΤ τονίζουν ξεκάθαρα ότι το μνημονιακό πρόγραμμα και οι στόχοι του ναυάγησαν και επομένως αναγνωρίζουν, έστω, εμμέσως, πλην σαφώς, ότι κατέστρεψαν τη χώρα!
Οι αναλυτές του ΔΝΤ παραδέχονται ότι το μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, μπορεί να....
κατέστρεψε την ίδια αλλά βοήθησε την Ευρωζώνη, την οποία, περίπου, διέσωσε!
κατέστρεψε την ίδια αλλά βοήθησε την Ευρωζώνη, την οποία, περίπου, διέσωσε!
Οι αναλυτές του ΔΝΤ, αφού αναγνωρίζουν ότι ιστορικά δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο χώρας στην οποία να έχουν επιβληθεί τέτοιας κλίμακας περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τέτοια αύξηση φόρων, επιβεβαιώνουν ότι αυτά επεβλήθησαν με τον πλέον άνισο τρόπο.
Τέλος και το κυριότερο, αν μπορούμε να ομιλούμε για τέλος, οι αναλυτές του ΔΝΤ αναγνωρίζουν ως θεμελιώδες λάθος το γεγονός ότι δεν προχώρησαν εξαρχής σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο, όπως λένε, ήταν μη βιώσιμο, πράγμα που το αποδίδουν σε πιέσεις της ΕΕ και των τραπεζών.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν καταπέλτη για όσα τραγικά συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν και σήμερα με τον πλέον απεχθή τρόπο.
Τι συμπεράσματα πρέπει να βγουν από την «απόρρητη» έκθεση των αναλυτών του ΔΝΤ;
ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι μετά την έκθεση αυτή, η τρικομματική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχεπαραιτηθεί.
Επειδή, όμως, μια τέτοια ευαισθησία είναι αδιανόητη για μια τέτοιου
χαρακτήρα κυβέρνηση, αυτό που όφειλε να γίνει ήταν η άμεση εκδίωξή της από το λαό. Πού είναι, όμως ,αυτό το μεγάλοεργατικό – λαϊκό κίνημα που θα την έδιωχνε; Τι φταίει και δεν υπάρχει; Πώς θα δημιουργηθεί; Σε ποιαβάση; Με ποια κατεύθυνση;
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, μετά την έκθεση των αναλυτών του ΔΝΤ, όχι μόνο η Ελλάδα πρέπει να ακυρώσει άμεσα το αποτυχημένο και βαθύτατα ταξικό μνημονιακό πρόγραμμα που εφαρμόζει αλλά και να μην πληρώσει απολύτως τίποτα, όχι μόνο από το χρέος προς το ΔΝΤ αλλά και από το χρέος προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με το όποιο χρέος προς την ΕΚΤ.
Αν με ομολογία του ΔΝΤ και παρά τις «αρχές» του τελευταίου, εφαρμόστηκε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα αποσάθρωσης της ελληνικής οικονομίας, αυτοί που το εκπόνησαν και το εφάρμοσανπρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πληρώσουν πολιτικά και οικονομικά. Και αυτοί είναι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 2010 μέχρι σήμερα, μαζί με τους νεοαποικιοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
ΤΡΙΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η Αριστερά, σχεδόν όλων των αποχρώσεων, οφείλει να κάνει τη δική της αυτοκριτική για τη μέχρι σήμερα ατολμία της, αφού από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε ενωμένη ως μια γροθιά και αποφασισμένη να τονίζει την ανάγκη πλήρους και χωρίς όρους διαγραφής ενός βαθύτατα ταξικού, άδικου και μη βιώσιμου χρέους, το οποίο μέχρι και το ΔΝΤ διατείνεται, τώρα, δημοσίως, ότι έπρεπε εξαρχής να κουρευτεί!
Πόσοι, όμως, το 2010 τολμούσαν και στο χώρο της Αριστεράς να θέσουν θέμα αναδιάρθρωσης με διαγραφή χρέους;
Όσοι εξαρχής στο χώρο της Αριστεράς, με όρους επίκαιρης ανάλυσης και διασφάλισης διεξόδου από την κρίση, πρόβαλαν τη θέση για διαγραφή του χρέους, μαζί με τα μέσα για την, σε κάθε περίπτωση, προώθησή της, περίπου "λιθοβολούντο"! Και δυστυχώς το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται σε ορισμένους αριστερούς χώρους και σήμερα!
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ
Έστω και αυτή την ώρα, η Αριστερά οφείλει να διακηρύξει ότι θα διεκδικήσει σθεναρά και θα προχωρήσει, αποφασιστικά και σε κάθε περίπτωση στη διαγραφή του χρέους, με όλα τα μέσα που διαθέτει ως κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης πληρωμών, πράγμα που συνιστά όρο και προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση και την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος.
Έστω και αυτή την ώρα, η Αριστερά, αντλώντας διδάγματα απ' όσα έχουν συμβεί, πρέπει να διαμορφώσει ένα μεγάλο μέτωπο πάνω σε ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα με αιχμή την αδιαπραγμάτευτη διαγραφή του χρέους, με στόχο μια κυβέρνηση που θα το υλοποιήσει σε σύγκρουση με την ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προσφέροντας τη μέγιστη υπηρεσία στον τόπο, την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία.
Η Αριστερά δεν θα πρέπει να περιμένει να ξανακούσει μετά από χρόνια μια νέα «αυτοκριτική» του ΔΝΤ,για να ξαναδιαπιστωθούν η ατολμία της και οι εκτός τόπου και χρόνου εσωτερικές διαμάχες της.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΤΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!
από το "iskra.gr"
Σχόλιο "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ":
Η υπόθεση της απελευθέρωσης της πατρίδας από τα δεσμά της χρεοκρατίας
δεν αφορά αποκλειστικά την 'Αριστερά" αλλά όλον τον λαό ανεξαρτήτως
ιδεολογικών, ή άλλων προτιμήσεων και καταβολών. Αν αυτό δεν το
καταννοήσει η ίδια η "Αριστερά", τότε μόνο αρνητικά έχει να προσφέρει κι
ας μην ψάχνει δικαιολογίες γιατί οι πολίτες στην πλειοψηφία τους
στέκονται επιφυλακτικά, αν όχι αρνητικά απέναντί της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου