Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Nέο πολιτικό θρίλερ φέρνει το λουκέτο στην ΕΡΤ και στο βάθος... εκλογές - Προς νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - Σαμαράς: Το καθεστώς των προνομίων καταρρέει - Βενιζέλος: Η τακτική της ΝΔ θα μας οδηγήσει σε κάλπες - Κουβέλης: Καλό μας αγώνα


        upd11)Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η τρικομματική κυβέρνηση, μετά το πολιτικό αδιέξοδο που έχει ανακύψει λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να κλείσει η ΕΡΤ, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός παραμένει αμετάπειστος στην απόφασή του για το λουκέτο στην ΕΡΤ, ωστόσο εμφανίζεται πρόθυμος να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, το πρωί της Πέμπτης, με τους έτερους κυβερνητικούς εταίρους, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών εντός των επόμενων ημερών. 
Αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφασή του για την ΕΡΤ, κάτι που κατέστησε σαφές και κατά την αποψινή του ομιλία στο ΕΒΕΑ. Η αμαρτωλή ΕΡΤ τέλειωσε, το καθεστώς των προνομίων καταρρέει, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Κουβέλης: Άντε και καλό μας αγώνα... Βενιζέλος: Αν πάμε σε εκλογές δεν θα είναι για την ΕΡΤ, αλλά για την τακτική του Σαμαρά... 

"'Αντε και καλό μας αγώνα", φέρεται να δήλωσε προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.
Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να ψηφίσει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν αυτό ζητηθεί στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
"Αν πάμε σε εκλογές δεν θα πάμε για την ΕΡΤ αλλά για τον Σαμαρά και την τακτική του", φέρεται να δήλωσε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του.

Τα σενάρια για την ψήφο εμπιστοσύνης


Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ώστε να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πλειοψηφία που έχει τεθεί ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση.
Αν και το Μαξίμου διαψεύδει επισήμως τις πληροφορίες για την ψήφο εμπιστοσύνης, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο αφορά στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ και αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το καταψηφίσουν, τότε ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης...

Σαμαράς: Τώρα θα αποκτήσουμε πραγματική δημόσια τηλεόραση - Τέλειωσε η αμαρτωλή ΕΡΤ και ξεσπά η υποκρισία όσων δεν δέχονται να χάσουν τα προνόμιά τους - Zoύμε τους τελευταίους σπασμούς ενός συστήματος που καταρρέει

"Τώρα θα αποκτήσουμε μια πραγματική δημόσια τηλεόραση" δήλωσε από το βήμα του ΕΒΕΑ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, διαμηνύοντας πως "τώρα που τέλειωσε η αμαρτωλή ΕΡΤ, ξεσπά η υποκρισία ενός συστήματος που δεν δέχεται να χάσει τα προνόμιά του".
"Δεν έχουμε τίποτα με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά και ορισμένοι θα επαναπροσληφθούν",  τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ωστόσο πως η ΕΡΤ ήταν σύμβολο προνομίων και αδιαφάνειας.
"Όσοι απομυζούσαν την ΕΡΤ ανησυχούν μήπως χάσουν τα προνόμιά τους. Θα τα χάσουν", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για να εξηγήσει στη συνέχεια πως "οι συντεχνίες έχουν επιβάλλει σιωπή στα ΜΜΕ".
"Τώρα θα αποκτήσουμε μία πραγματικά δημόσια τηλεόραση", επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, για να σχολιάσει πως "Τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν υπήρχαν όταν έκλειναν ιδιωτικά κανάλια".
"Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: "Η σημερινή Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας βρισκόταν για πάρα πολλά χρόνια σε νάρκη και διωγμό. Ήταν δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιχειρηματικότητα τα προηγούμενα χρόνια και  δώσαμε μεγάλο αγώνα για να την απενεχοποιησουμε".

Κοινή έκκληση Βενιζέλου, Κουβέλη προς Σαμαρά: Να υπάρξει άμεσα συνάντηση των τριών για να συνεννοηθούμε - Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της - Να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ


Την ανάγκη άμεσης συνάντησης των τριών πολιτικών αργηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που έχει ανακύψει μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέφρασαν από κοινού οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον αναγκαίο πολιτικό τόπο και την αναγκαία συναίνεση. Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης προϋποθέτει την ουσιαστική συνεργασία των κομμάτων.
Και πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης: Να υπάρξει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για την ΕΡΤ.
"Η ΕΡΤ έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, ωστόσο οι απαιτούμενες αλλαγές πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή", διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
"Οι εξελίξεις θέτουν ζήτημα θεσμικής λειτουργίας", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία σχέση ειλικρίνειας και ανοιχτής συζήτησης.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και να υπάρξει άμεση συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
"Θέλουμε μία μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, ψηφισμένη και συμφωνημένη, με την ΕΡΤ ανοιχτή", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και διεμήνυσε: Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη ο Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσε πως "δεν θέλει εκλογές, αλλά σίγουρα δεν τις φοβάται".
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι διαφορές που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι τεράστιες, διαμηνύοντας πως ο ίδιος από την πλευρά του έχει κάνει συμβιβασμούς. "Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μη διαταραχθεί η πορεία της χώρας" φέρεται να υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πλέον μοιάζουν εγκλωβισμένοι στην ακραία απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ, χωρίς να έχουν περιθώρια είτε να στηρίξουν την απόφαση είτε να άρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση. Και οι δύο γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, η είσοδος τους στη Βουλή κρίνεται αβέβαιη, ενώ το πολιτικό κόστος μιας απόφασης στήριξης είναι εξίσου τεράστιο, εν μέσω εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr: 

Την ίδια ώρα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του για «λουκέτο» στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωσή της και η επαναλειτουργία της είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
"Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση", τόνισε ο Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα.
Την απόφασή για το κλείσιμο της ΕΡΤ υπερασπίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για γενναία απόφαση.
Στο ακέραιο θα λάβουν όλοι οι εργαζομένοι της ΕΡΤ τις νόμιμες αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κληθείς να τοποθετηθεί επί των ραγδαίων εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου.Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε γενναία κίνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως "τη στηρίζουμε όλοι αυτή την απόφαση".
Και πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας "θα φροντίσουμε ώστε να γίνει ομαλά και άμεσα η μετάβαση στο νέο φορέα".
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του κ.Σαμαρά, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, έχει οδηγήσει στα όρια της τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό να άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Εφόσον οι κ.κ.Βενιζέλος και Κουβέλης εμμείνουν στην τοποθέτηση τους αυτή, τότε δημιουργείται μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, οι οποίες φέρνουν πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως από όλα τα πολιτικά κόμματα, μόνο η Χρυσή Αυγή τάσσεται υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού για την «τύχη» της ΕΡΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Σαμαράς είχε ενημερώσει τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη την περασμένη Κυριακή σχετικά με την πρόθεση του να κλείσει την ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη εταιρεία με λιγότερο προσωπικό.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να αποδέχθηκαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά όχι όμως και να διακοπεί η μετάδοση της ΕΡΤ.
Παρά τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός φέρεται με αυτήν του την απόφαση να θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προχωρούν και ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν, μόλις μια ημέρα από την κατάρρευση της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τα δημοσιεύματα σχετικά με το πόκερ που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους Ρώσους επενδυτές, στην Ε.Ε. και στην κυβέρνηση.
Για τη λήψη της απόφασης αυτής ο κ.Σαμαράς προφανώς έλαβε υπόψη του και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν στα άκρα τη ρήξη με την κυβέρνηση δεδομένου των πολύ χαμηλών ποσοστών τους.
Το σκεπτικό αυτό άλλωστε ενισχύει και το επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη στηρίξει πολύ πιο σκληρά μέτρα, όπως για παράδειγμα το «χαράτσι» στα ακίνητα, και συνεπώς δεν θα διακινδύνευαν μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την ΕΡΤ, όπου αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές.
Τον προβληματισμό αυτό συμμερίζονται αναμφίβολα και τα επιτελεία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι η ρήξη με τη ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενδεχομένως να τους ενισχύσει δημοσκοπικά και να τους διασώσει πολιτικά.
Υπό αυτό το πρίσμα και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η υπόθεση για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ), αυτό που είναι περισσότερο από εμφανές είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνο παρουσιάζει προβλήματα συνεννόησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου, αλλά πλέον έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα συνοχής και συνεργασίας.

Η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ για το τι έγινε στο κρυφό ραντεβού των "τριών" την Κυριακή

Την άτυπη συνάντηση την προηγούμενη Κυριακή των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει:
«Επειδή ο κ. Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην απόλυση όλου του προσωπικού της, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνονται τα εξής:
Την Κυριακή το βράδυ, σε άτυπη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, συζητήθηκε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά. Η αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.
Για το λόγο μάλιστα αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους.
Είναι συνεπώς προφανές ότι η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

(Πρώτη ενημέρωση 15:10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου